- Úvod
- Rady a tipy
- Příprava zahrady na jaro. #3
Příprava zahrady na jaro. #3
Jarní počasí vystrkuje pomaličku svoje růžky - což znamená, že jarní práce na našich zahrádkách a předzahrádkách jsou za dveřmi. Pokud se ale chceme radovat z bohaté úrody, čeká nás spousta práce. Bohužel se nic neudělá samo, ikdyž bychom to mnohdy potřebovali a chtěli. V dnešní době plné spěchu a samého nestíhání je dosti právě jarní čas a práce na zahradě tou pravou činností, při které dokážeme přijít na jiné myšlenky. Uvolnit se a pouze vnímat a cítit to kouzlo přírody, se kterou máme možnost žít bok po boku.
Jarní příprava záhonů
Kdy vlastně máme s prací na zahradě začít? Odpověď je prostá - sledujme vývoj počasí.
V březnu se zahrada začíná probouzet k životu, ale protože je každý rok jiný, měli bychom sledovat teplotu půdy. Nesmí být zmrzlá, pak by se nám špatně pracovalo. Nejvhodnější je teplota půdy nad 7°C po dobu jednoho týdne. Teplotu půdy můžeme měřit běžným teploměrem v hloubce 5-10 cm.
Dříve, než začneme s pěstováním nových rostlin, je potřeba dát záhony do pořádku – zbavit je plevele, odumřelých jednoletých rostlin a odstranit staré listí.
Pokud zakládáte nový záhon, musíte nejdříve odstanit drny. Půdu zryjte do hloubky zhruba 30 cm a pečlivě vyberte kořeny plevelů. Takto připravenou půdu promíchejte s hnojem, kompostem či hnojivem. Díky tomu půda dostane veškeré živiny nezbytné pro výsadbu a výsev rostlin. Použít můžete například Agro Kravský hnůj či Ceresit pro celou zahradu (?odkazy na produkty?). Půdu poté nechte přibližně 3 týdny odpočívat.
Starý záhon prokypřete, nejlépe motyčkou, a zbavte ho plevele. Plevel nedávejte na kompost, semena by totiž začala znovu klíčit a nakonec se snadno dostane zpět na zahradu. Můžete ho buď spálit, nebo umístit do speciálního kontejneru na bioodpad. Stejně tak naložte i s rostlinami, které mohou být napadené škůdci nebo nakažené nemocí.
Okrasné záhony
Okrasné záhony se na zimu neupravují, nestříhají, nechávají se jakoby „zanedbané“. Maximálně se na zimu svazuje tráva a jiné vyšší porosty, aby nepomrzly kořínky a aby trvalky přežily i ten největší mráz. Na jaře je čas na veškerou péči. Trvalky včetně okrasných trav ostříháme. Záhony okopeme, nakypříme a vyplejeme. Musíme přitom dávat pozor na cibulky. Některé trvalky smůžou vymrznout nebo uhnít, někdy se ale umí tvářít jako zcela zamrzlé, později však můžou obrazit, takže s likvidací nespěchejte.
Nezapoměňte na skleník
Skleník prohlédněte, zda nepotřebuje nějakou údržbu. Tu proveďte nejlépe před navezením zeminy. Prosklení skleníku vyčistěte od veškerých nečistot (to je vhodné dělat už na podzim). Krom mechu a řas se tam mohou vyskytovat i škůdci, co jsou schopni přezimovat. Pokud máte polykarbonátové desky, existují speciální přípravky na čištění, skleněné skleníky stačí omýt čističem na okna. Necháváme-li ve skleníku původní zeminu, je dobré ji během zimy posypat dusíkatým vápnem nebo klasicky vyvápnit, dle složení půdy. Pokud jste zeminu měli vyvezenou venku, přivezte novou, předem prohnojenou a ošetřenou dusíkatým vápnem. Skleník také nechte několik dní pořádně vyvětrat.
Ošetření a prořezání ovocných stromů a keřů
Ovocné stromy a okrasné dřeviny prořezáváme na konci zimy a začátkem jara, tedy v době tzv. vegetativního klidu, dříve, než začnou obrůstat.
Kmeny ovocných stromů natřete vápenným mlékem, nejlépe ještě v zimě v bezmrazých dnech nebo co nejdříve zjara.Dezinfikujeme tím borku a strom tak chráníme před sluncem, které příliš brzy ohřívá kmen stromu, což má za následek jeho brzké probuzení. Následně by při příchodu pozdějších mrazíků hodně trpěl.
Dále se zaměřte na ovocné keře. Jarní řez malin či ostružin podporuje kvetení, podzimní řez zase podporuje růst nových výhonů. Pokud tedy máte málo výhonů, řežte už na podzim. Pokud chcete bohatou úrodu, prořezávejte na jaře, před vypůčením pupenů.
U jádrovin postupujeme podobně. Mladé stromky prořezáváme ještě v zimě, v době, kdy nemrzne. Starší stromy naopak později, třeba až v dubnu. Řezem v zimě podporujeme růst nových výhonů, na jaře podporujeme květy a plody.
Jahody stříháme až na jaře. Sundáme z nich chvojí nebo bílou textilii a ostříháme z nich všechny listy, jahody pak krásně obrazí.
Peckoviny řežeme kvůli klejotokovým infekcím až po odkvětu, když je teplo.
Ořechy prořezáváme až v létě.
Jakmile jsme s prořezáváním hotoví, pohnojíme vše hnojivem s vysokým obsahem dusíku. Pokud je potřeba, tak i povápníme.
Sbírání dešťové vody
Sběr dešťové vody je výborný způsob, jak ušetřit životní prostředí a naše finance. Zejména v letních měsících totiž nebývá dost vody a každý déšť je vítán. V období sucha jsou vodárenské společnosti nuceny čerpat podzemní vodu, což je pro životní prostředí i pro naše peněženky mnohem náročnější. Proto mějte na zahradě připraveny sudy na vodu. Nakonec, dešťová voda je například pro takové borůvky vhodnější než voda kohoutková, která bývá příliš zásaditá.
Zahradní nářadí
Zahradní nářadí je vhodné pravidelně čistit a v případě potřeby i ostřit. Zachováme tak jeho dlouhověkost, ale hlavně zabráníme šíření chorob. Například při stříhání zahradními nůžkami můžeme na zdravé rostliny přenést bakterie či plíseň.
Při čištění bude možná potřeba silného čistícího prostředku , drátěnky a horké vody. Nářadí je vhodné po každém použití očistit a uschovávat na suchém místě.
Naostřením nástrojům dodáme lepší výkon, s nůžkami či pilkou budeme schopni provádět čistší řezy. Panty nástrojů doporučuji promazat olejem nebo WD40.
Tip: Na nářadí aplikujte penetrační olej, předejdete tak korozi.
Nářadí vybírejte dobře, myslete nejen na potřeby vaší zahrady, ale buďte hodní i ke svým rukám. Váha, délka a komfort hrají velmi důležitou roli. Vyhnete se tak nepříjemným mozolům a bolestem zad.
Bez jakého nářadí se neobejdeme?
Bez lopaty ani ránu. Ať už chceme vykopávat díry, nabírat písek či hlínu, bez lopaty to půjde těžko. Ideální jsou lopaty s čepelí z odolného materiálu, například oceli. Vybírat můžete mezi několika tvary a velikostmi čepele. „Srdcovky“ využíváme pro zemní a stavební práce, „uhelky“ na nabírání uhlí či sněhu.
Rýč je speciálním typem lopaty. Typická je pro něj špičatá čepel a násada s madlem. Na čepeli také můžeme najít nášlapnou hranu, díky které je práce s rýčem pohodlnější. S rýčem je snažší udělat hlubší jámu, lze s ním lépe přeříznout silnějsí kořeny nebo zarovnat okraje záhonů.
Kolečko
Kolečko, nebo taky kotouč. Je spousta lidových názvů, který je oblíbený u vás? Já mám nejvíce zažitý kotouč, tak budu používat ten. :-) Kotouč slouží pro přesun sypkých nebo dobře dělitelných materiálů. Na listí, hlínu, zeminu či písek je rozhodně nepostradatlný. Dnes už máme kromě klasických kotoučů i kotouče s elektrickým nebo motorovým pohonem.
Hrábě
Existuje spousty druhů, nejčastěji ale využijete hrábě kovové nebo dřevěné. Těžší, kovové, se využívají k rozmělnění a zarovnání půdy nebo vyhrabávání mechu. Dřevěné hrábě zase postačí na podzimní hrabání listí.
Vidle
Nejčastěji se používají k manipulaci s trávou, senem, kompostem či hnojem. Existují ale také vidle s větším počtem neostrých hrotů – ty jsou vhodné například na brambory, kamení či uhlí.
Narazili jste někdy na vidle se silnými a plochými hroty? Jsou to rycí vidle, které slouží podobně jako rýč ke kopání v těžké jílovité půdě. Právě díky tvaru hrotů se oproti rýči lépe zapíchnou do země.
Lopatka
Neznám nikoho, kdo by se neobešel bez zahradní lopatky. Doporučuji pořídit si pohodlnou a zároveď odolnou, z kvalitního materiálu. Budete ji využívat velmi často, například při sázení a přesazování.
Motyka
K okopávání rostlin a v boji s plevelem můžete využít i lopatku, ale motyka je mnohem pohodlnější. Motykou si snadno půdu nakypříte a plevel tak zle jednodušeji vytrhnout i s kořeny. Můžete si vybrat z několika variant ostří, motyku s kratší či delší násadou podle konkrétního druhu práce. Existují i víceúčelové motyky.
Zahradní nůžky
Nůžky jsou velmi důležité pro udržení zdraví rostlin., růstu a vzhledu. Na trhu najdeme klasické malé nůžky na drobné úpravy rostlin, nůžky s dlouhou rukojetí na silnější větve nebo také nůžky s delším ostřím na keře a živé ploty.
POKUD SE VÁM ČLÁNEK LÍBIL A MÁTE ZÁJEM ZÍSKAT DALŠÍ KUS INSPIRACÍ, KOUKNĚTE SE NA NÁŠ BLOG, KDE NALEZNETE DALŠÍ TIPY A RADY PRO VAŠE KUTILSTVÍ.
S pozdravem, rodina z Železodomu